sobota, 13 grudnia 2014

Czekoladowe muffinki bez mąki

Składniki, 9 sztuk:
1 duży banan (200 g)
150 g jogurtu naturalnego
4 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 jajko
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego roślinnego lub masła)
1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (mielonych migdałów)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
4 łyżki wiórków kokosowych
50 g ciemnej czekolady


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Standardową formę na muffiny wypełnić 9 papilotkami.
  • W jednej misce dokładnie rozgnieść widelcem banana z jogurtem naturalnym (lub zmiksować blenderem ręcznym). Następnie dodać miód lub syrop klonowy, jajko, roztopiony olej oraz nasiona chia lub siemię lniane jeśli ich używamy. Wszystko wymieszać widelcem.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao, wiórki kokosowe i połowę posiekanej czekolady.
  • Do suchych składników dodać mokre i powoli mieszać widelcem lub łyżką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Nałożyć ciasto do 9 papilotek, posypać resztą posiekanej czekolady i piec przez 25 minuty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz