
Składniki, 9 sztuk:
• 1 duży banan (200 g)
• 150 g jogurtu naturalnego
• 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
• 1 jajko
• 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego roślinnego lub masła)
• 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (mielonych migdałów)
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki kakao
• 4 łyżki wiórków kokosowych
• 50 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Standardową formę na muffiny wypełnić 9 papilotkami.
- W jednej misce dokładnie rozgnieść widelcem banana z jogurtem naturalnym (lub zmiksować blenderem ręcznym). Następnie dodać miód lub syrop klonowy, jajko, roztopiony olej oraz nasiona chia lub siemię lniane jeśli ich używamy. Wszystko wymieszać widelcem.
- W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao, wiórki kokosowe i połowę posiekanej czekolady.
- Do suchych składników dodać mokre i powoli mieszać widelcem lub łyżką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Nałożyć ciasto do 9 papilotek, posypać resztą posiekanej czekolady i piec przez 25 minuty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz